Bir çeşit sentetik cam olan ve halk arasında plastik camlar olarak bilinen organik camlar, mineral camlara oranlar daha kalın ancak daha hafif yapılıdır. Basit darbelerle taraması mümkün olmayan bu camlar, kolay renklendirilebilir yapıya sahip görüş yanında güneşten gelen UV uzantılarına karşı etkin koruma sağlar ve kilitleme indeksi 1503'tür. Camların üretildiği madde bir çeşit sentetik yapıdır; bu yapı makro moleküllerden oluşur. İlk olarak 1947 yılında piyasaya sürülmüştür ve hafif yapısı nedeniyle optik güvenliğin enlerinden biri haline gelmeyi başarmıştır. En önemli özelliği tüm kullanıcı profillerine uygun olması.
Gözlük almayı düşünen kişinin karşılaştığı birçok cam seçeneğini çıkarın. Bu camların her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Gözlüğünde organik cam kullanımında karar veren kişilerin akıllarına ilk gelen sorulardan biri ise 'organik cam çizilir mi' sorusudur. Cevap; evet. Organik camların özelliklerinden biri kolay çizilebilir bir yapıya sahip olmalarıdır. Ayrıca elektrostatik olması nedeniyle kolay bir şekilde toz kaparak hızlı kirlenirler. Bunun yanında aşırı sıcaktan ve bazı kimyasallardan etkilendikleri de bilinen.
Organik camın hammadesi poliakrilat, polis tren ve polikarbonat gibi organik yapılı polimerlerdir. Bunun yanında metil metakriatlı vinil klorür kopolimerlerde kullanılır. Ham halinde şeffaf, renksiz ve katıdır.
Organik cam mı polikarbon cam mı sorusu kullanıcılar arasında yaygın bir sorudur. Bu sorunun yanıtını bireysel gereksinimler belirleyecek olsa da en sağlıklı şekilde iki cam görünümünün özellikleri incelenerek yanıtlanabilir.
Her iki cam türü de oldukça hafif bir yapıya sahiptir. Bu nedenle gözlüğün gözde olduğu süreçte kullanıcıyı yormazlar. Dayanıklılık konusunda her iki cam türü de son derece dayanıklı olmakla birlikte polikarbon camlar organik camlara oranlan 10 kat daha dayanıklıdır. Ayrıca darbeye karşı dayanıklı yapıyla bilinen polikarbon camlar, sızmaz gözlük camı olarak bilinen. Çocuk ve sporcu gözlükleri için uygun ve herhangi bir filtreye ihtiyaç duymadan UV ışınlarına karşı etkin koruma sağlar. Bunlara kıyasla maliyet açısından daha organik cama oranları daha pahalıdır. O nedenle gözlük serisi sık sık kullananların kullanılması önerilmez çünkü ekstra maliyet anlamına gelmektedir. Polikarbon camların organik camlara karşı en önemli avantajı ise daha yüksek bir görüntü kalitesi sunmasıdır.
Organik camlar tamamen sağlıklıdır; Yapılan yapılar insan sağlığına olan faydalarını ortaya koymakla birlikte süreler sırasında olumsuz bir duruma rastlanmamıştır. Bu nedenle yönlendirme tercih edilebilir ve kullanılabilir.
Presbiyopi ya da diğer adıyla yakını görme merkezi 40-45'li yaşlarında olduğundan bir sorundur. Bu hastalık tedavisi ve görüntü sınıflandırması için çeşitli tedaviler mevcuttur. Bunların başında ise gözlük kullanılması gerekir. Yakın gözlük için kullanılan camlar ise polikarbon ve trivextir. Bu camlar hafif yapı yanı sıra darbeye karşı kat daha dayanıklı hatta bu nedenle sporcu ve çocuk gözlüklerinde tercih edilirler.
Organikler lensler, göz sağlığının tahribatıyla oluşan görme sıvısının toplanması ve görme duyusunun saklanması için kullanılır. Kullanıcısına birçok avantajla birlikte elde etmek için bazı dezavantajlar da vardır. Bu dezavantajların başında kalın olması gelir. Ayrıştırma yapılarını kapsayacak şekilde çizilebilirler. Diğer dezavantajlar ise şu şekilde sıralanabilir;
Güneş gözlüğü organik cam mı polarize cam mı tercih edilmeli soru kullanıcıları arasında son derece yaygın. Bu sağlıklı tüketiciyi bir şekilde cevaplayabilmek için iki cam arasındaki farkı iyi anlamak gerekir. Organik cam UV filtresi olan yani güneşten gelen zararlı deneyler bloke edebilen bir camdır; ham halde renksizdir. Özel bir koruma sistemi kullanılmadığı takdirde yerden gelen ya güneş da farklı yüzeylerden yansıyan radyasyonlarını durdurma gücü yoktur. Polarize cam ise tam olarak bunu sağlar; gelen ya da farklı yüzeylerden yansıyan güneş ışığını filtreleyerek görüş kalitesini artırır.
Şimdiki baştaki yanıta gelecek olursak; öncelikle güneş gözlüğü kullanımındaki temel amaç güneşten gelen UV ışınlarından korunmaktır. Organik cam bu yapıya sahiptir. Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
UV 400 organik cam, güneşten gelen UVA ve UVB ışınlarına karşı blokaj özelliği olan bir cam türüdür. Güneşten gelen zararlı UV uzantılarının göze ulaşmasını engelleyerek göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.